Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Kosmisk riving i Asteroidebeltet
28 de February de 2014

Hvor mange objekter finnes i Solsystemet?

Det finnes en stjerne (Solen), åtte planeter (inkludert Jorden) og hundrevis av måner. Men mange glemmer det mest vanlige objektet i vårt kosmiske nabolag – asteroidene.

Asteroider er klumper av stein og metall som er til overs fra perioden da Solsystemet ble til. Det fleste asteroidene finner vi mellom Mars og Jupiter, et område i rommet vi kaller Asteroidebeltet. Asteroidebeltet er hjemmet til hundretusenvis av asteroider som varierer i størrelse fra små partikler av kosmisk støv til miniatyrplaneter. Noen av disse miniatyrplanetene, eller «dvergplanetene», er bare 13 ganger mindre enn Jorden.

Når Hubbleteleskopet nylig rettet blikket mot Asteroidebeltet, fikk det øye på en veldig merkelig hendelse: en asteroide som spontant gikk i oppløsning.

«Dette er en stein. Å se den gå i oppløsning rett foran øynene på oss ganske utrolig,» sier David Jewitt, en av vitenskapsmennene som studerer disse asteroidene.

Det finnes flere forklaringer på denne uventede kollapsen, men astronomer tror at den virkelige årsaken er Solen. Over tid vil varme fra Solen få asteroidene til å spinne fortere og fortere. Dette minner om det som skjer når du koker vann: når vannet varmes opp begynner det å bevege seg rundt og boble, fortere og fortere.

Dessverre var asteroiden litt skjør før den begynte å «spinne ut av kontroll». For mange kollisjoner og oppskrapninger med andre medlemmer i Asteroidebeltet har ført til sprekker i steinen. Ettersom asteroiden begynte å spinne fortere og fortere, utvidet sprekkene seg helt til asteroiden ble oppdelt i mange biter.

Kult å vite

Materialet som er til overs veier 200 000 tonn, som tilsvarer vekten til to cruiseskip! Mesteparten av dette vil med tiden falle inn mot Solen, men en liten mengde kan en dag brenne opp på vei inn i atmosfæren vår og krysse himmelen som flotte stjerneskudd (meteorer)!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Printer-friendly

PDF File
1,0 MB