Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Med nye øyne
24 de January de 2014

Evnen til å se ting utover hva menneskeøyet klarer å se har alltid fascinert folk. Siden oppfinnelsen av teleskopet for 400 år siden har teleskoper blitt bygd i mange former og størrelser, og til mange ulike formål.

Ikke mange vet dette, men det første teleskopet ble oppfunnet av nederlenderne rundt år 1600 og ble brukt til å få øye på fjerne fiendtlige skip. 

Den første personen som pekte et teleskop mot nattehimmelen var den kjente italienske vitenskapsmannen Galileo Galilei. Med sitt teleskop ble Galileo den første personen som fikk se mange utrolige fenomener i solsystemet vårt, som kraterne på månen og Jupiters fire største måner.

Akkurat som for 400 år siden, bruker astronomer teleskoper til å avdekke hemmeligheter som er skjult for menneskeøyet. Et eksempel er et kartleggingsteleskop kalt VST som brukes til å se inn i dypet av galaksen vår, Melkeveien. VST kartlegger vårt kosmiske nabolag for å hjelpe oss å forstå hvordan det ble dannet.

Ett av mange imponerende syn i Melkeveien er Lagunetåken. Dette bildet demonstrerer de imponerende panoramiske (brede) fotografiene VST kan ta. Bildet viser Lagunetåken, en gigantisk sky av gass og kosmisk støv som strekker seg over 100 lysår. Det er 5 millioner ganger lenger enn avstanden mellom solen og jorden!

VST er et kartleggingsteleskop, som er grunnen til at det kan se så store deler av himmelen på en gang. Teleskopet er designet for å samle store mengder informasjon fra hele himmelen, og all denne informasjonen er deretter tilgjengelig for hvem som helst å studere.

Kult å vite

VST spiller akkurat nå en viktig rolle i tre kartlegginger og hjelper til med å komme til bunns i mysteriet rundt mørk materie, søke etter sjeldne objekter, lære om opprinnelsen til galaksen vår og mye mer!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

A través del “cristal para mirar”
A través del “cristal para mirar”

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB