Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
През далекогледната тръба
24 de January de 2014, Heidelberg

Възможността да виждаме неща отвъд възможностите на човешкото зрение винаги е била пленителна. От изобретяването си преди 400 години до сега, телескопи се строят в най-различни форми, размери и с най-разнообразно предназначение.


Не всички знаят това, но първите телескопи всъщност са били изобретени от холандците около 1600 г. и са били използвани за наблюдение на далечни вражески кораби. По това време, телескопите са наричани “далекогледни тръби”.


Първият човек, който е използвал далекогледната тръба, за да погледне към небето е известният италиански учен Галилео Галилей. Със своя телескоп, Галилео става първият човек, който прави изумителни открития за Слънчевата система, включително кратерите на Луната и четирите най-големи луни на Юпитер.


Точно както преди 400 години, днешните астрономи продължават да използват телесккопите, за да разбулят тайни, скрити за човешкия взор. Един пример е телескопът за обзори наречен VST, който се използва за наблюдение на нашата Галактика - Млечния път. VST картографира космическата ни околност, помагайки ни да разберем неиния произход.


Една от многото впечатляваши гледки в Млечния път е мъглявината Лагуна. Тази снимка демонстрира панорманите възможности на VST. Тя показва мъглявината Лагуна, гигантски газово-прахов облак простиращ се на 100 светлинни години. Това е пет милиона пъти разстоянието между Земята и Слънцето.

VST е обзорен телескоп и за това може да заснеме такива огромни площи от небето в един кадър. Неговият дизайн позволява да събира огромни масиви от информация от цялото небе, които след това се правят достъпни за всеки, който желае да ги изучава.

Cool Fact

VST в момента участва в три обзора, помага да разбулим мистерията на тъмната материя, търси редки обекти, изследва произхода на Млечния път и още много.

Европейска Южна Обсерватория (ESO)

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

A través del “cristal para mirar”
A través del “cristal para mirar”

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB