Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Kosmisk drage puster nytt liv inn i nattehimmelen
27 de November de 2013

Avstanden mellom stjerner er så enorme at vi ikke kan bruke mil eller kilometer til å beskrive de, for tallene blir alt for store. For eksempel er den nærmeste stjernen til solsystemet vårt hele 38 000 000 000 000 kilometer unna! Og det er den nærmeste stjernen! Det finnes stjerner som er milliarder ganger lenger unna enn det.

Ingen har lyst til å skrive eller snakke om tall som har 20 siffer i seg, så for store avstander i verdensrommet bruker vi en annen lengde: tiden det tar en lysstråle å bevege seg. Når lyset reiser gjennom rommet beveger det seg med en fart på nesten 300 000 kilometer per sekund. Ingen ting i det kjente universet beveger seg fortere enn lyset.

Hvis du på en eller annen måte klarer å lure fysikkens lover og reise like fort som lyset, vil det likevel ta 160 000 år å nå frem til objektet i dette bildet! Og denne skyen befinner seg i en av Melkeveiens nærmeste naboer, en galakse kalt Den store magellanske sky.

Dette nye bildet utforsker fargerike skyer av gass og støv kalt NGC 2035 (sett til høyre), som noen ganger kalles Dragehodetåken. De fargerike skyene av støv og gass er fylt av varme, nyfødte stjerner som får skyene rundt til å gløde. Dette er også områder hvor stjerner har endt sine liv i fantastiske supernovaeksplosjoner.

Når du ser på dette bildet er det kanskje vanskelig å begripe hvor store disse skyene faktisk er. Vi kaller strekningen lyset beveger seg i løpet av ett år for et «lysår» og hver av disse skyene er flere hundre lysår brede! Den store magellanske sky er enorm, men når det kommer til vår egen galakse virker den veldig liten i sammenligning med en bredde på bare 14 000 lysår, som er rundt ti ganger mindre enn Melkeveien!

Kult å vite

Hvis du ser opp på stjernehimmelen er Andromedagalaksen det fjerneste objektet du kan se med det blotte øyet, som ligger over to og en halv millioner lysår unna! Tenk hvor stort den galaksen må være når den er så langt unna og likevel er lyssterkt nok til at du kan se den uten et teleskop!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Un dragón cósmico respira nueva vida en el cielo nocturno
Un dragón cósmico respira nueva vida en el cielo nocturno

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB