Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Descoperind comorile ascunse ale galaxiei noastre
20 de November de 2013

Curiozitatea umanității de a explora este profund înrădăcinată în culturile noastre. În astronomie, oamenii de știință au scopul de a împinge limitele înțelegerii noastre pentru a debloca unele dintre cele mai mari mistere ale Universului nostru. Pentru a face acest lucru, ei au nevoie de telescoape extrem de puternice.

Folosind un telescop cu spațiu denumit WISE, împreună cu o selecție de telescoape pe teren, astronomii au găsit doi dintre cei mai vechi ,,pitici maro’’ găsiți vreodată. Aceste obiecte vechi se crede că s-au format atunci când galaxia noastră era foarte tânără, cu mai mult de 10 miliarde de ani în urmă!

Piticii maro se numesc ,,stele nereușite" de către unii astronomi. Din punct de vedere al mărimii, ele sunt undeva între o planetă uriașă ca Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar și o stea mică. Dar, spre deosebire de stelele ca Soarele nostru, ele nu ajung niciodată suficient de fierbinți pentru ca materialul lor să înceapă să fuzioneze și să dea energie într-un proces numit "fuziune nucleară".

În schimb, după ce se formează, stelele nereușite pur și simplu încep să se estompeze și se răcească. Aceste corpuri cerești recent descoperite au temperaturi de 250-600 grade Celsius, mult mai reci decât stele. În comparație, Soarele are o temperatură a suprafeței de 5600 de grade Celsius!

Găsirea acestor doi pitici maro este ca și cum ai da peste un cufăr de comori pe care căpitanul Jack Sparrow ar fi gelos. Ceea ce face aceste comori ascunse atât de speciale este că se mișcă la viteze uimitoare de 100-200 kilometri pe secundă, mult mai repede decât stelele normale și alți pitici maro!

Interesant

Numai în acest an, oamenii de știință au descoperit cel de-al treilea cel mai apropiat sistem stelar față de Soare, întrecând un record de sute de ani. Acest sistem este la numai 6,5 ani lumină distanță și conține doi pitici maro!


Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Versión artística de una enana marrón
Versión artística de una enana marrón

Printer-friendly

PDF File
914,2 KB