Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Novi otroci v soseščini
27 de March de 2013

Vesolje je stara soseščina, saj je staro okrog 13,8 milijard let. Naša galaksija, ki jo na nebu vidimo kot Rimsko cesto, je prav tako starodavna in vsebuje nekatere zvezde, ki so stare več kot 13 milijard let. A kljub temu je še vedno življenja poln kraj, kjer nastajajo nova telesa, medtem ko so nekatera druga uničena. Na tej sliki lahko vidite skupino mladih novincev v soseščini našega Sonca.

Toda kako mladi so ti zvezdni otroci v resnici? Izkaže se, da je njihova točna starost negotova, astronomi pa menijo, da je med 20 do 35 milijonov let. To se ne sliši prav nič mlado, kajne? A vendarle, naše Sonce je staro 4600 milijonov let in še ni niti v srednjih letih. Če si predstavljate Sonce kot 40 let staro osebo, so najsvetlejše zvezde na tej sliki komaj tri-mesečni dojenčki!

Večina zvezd ne nastane samih. Rodijo se skupaj z desetinami ali tisoči drugih zvezd, v 'kopicah'. Vse zvezde v kopici se rodijo iz enake snovi ob približno enakem času. Na sliki je 'razsuta' zvezdna kopica. Te običajno živijo le kratek čas, dokler njihovih zvezd ne raznese po okolici za vedno. A pri tej kopici je nekaj čudnega: v njej je tudi nekaj rumenih in rdečih zvezd, ki so veliko starejše. Jih lahko opazite?

Cool dejstvo

Ena od najstarejših znanih razsutih kopic je Messier 67. Stara je kar 3,7 milijard let! Astronomi menijo, da je tako dolgoživa zato, ker leži v osamljenem delu Galaksije, kjer ni v bližini težkih vesoljskih teles, ki bi vlekla njene zvezde narazen!

Andreja Gomboc, FMF UL

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Chicas nuevas en el barrio
Chicas nuevas en el barrio

Printer-friendly

PDF File
1,2 MB