Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Ko je bil rdeči planet moder
17 de January de 2013

Gotovo veste, da Zemlja ni edini planet v našem osončju; vseh skupaj jih je osem. Najbolj podoben Zemlji je v mnogih pogledih Mars, ki je dobil vzdevek 'rdeči planet' zaradi svojega rdečkastega površja. Vendar postaja vedno bolj jasno, da je bil Mars nekoč pravzaprav moder planet, pokrit z jezeri, rekami in morji tekoče vode, tako kot Zemlja!

Ti čudoviti sliki je posnelo vesoljsko plovilo Mars Express, ki je v tirnici okoli Marsa. Kažeta nam suho strugo reke, ki se vije čez planetovo površje. Menijo, da je strugo izdolbla globoka tekoča voda v daljni marsovski preteklosti, milijarde let preden so obstajali ljudje!

Tudi danes je na Marsu še vedno voda, a je zamrznjena pod površjem in na severnem in južnem polu Marsa (podobno kot v Zemljinih ledenih kapah). Zato odkritje te rečne struge morda ni tako zelo presenetljivo, a kljub temu gre za veliko odkritje! Struga se razteza dolgih 1.500 km, kar je dalj od reke Ren, ki teče čez Evropo vse od Švice do Nizozemske! Poleg tega je struga 300 metrov globoka. To je globje od katerekoli reke na Zemlji! 

Ti novi sliki, ki ju je poslal Mars Express, nam omogočata, da pokukamo v preteklost rdečega planeta - in ta ni videti zelo drugačna od našega sveta danes!

Cool dejstvo

Znanstveniki menijo, da je Mars pred milijardami let doletela največja poplava v celotni zgodovini Osončja! To si danes težko predstavljamo, saj je Mars preveč hladen in ima pretanko atmosfero, da bi lahko tekoča voda na njegovem površju sploh obstajala.

Información adicional

  To je otroška verzija novice Evropske vesoljske agencije ESA.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Cuando el planeta rojo era azul
Cuando el planeta rojo era azul
Reull Vallis: un lecho fluvial marciano
Reull Vallis: un lecho fluvial marciano

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB