Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Vânătorii de supernove
1 de August de 2012

Fotografia de mai sus este cea mai detaliată fotografie a acestei galaxii.  În imagine ea apare ca un loc foarte linistit, dar astronomii au avut ocazia de a urmări timp de mai bine de 30 de ani exploziile violente a două dintre stelele acesteia.

Explozia unei stele masive poartă numele de supernovă. Ele sunt printre cele mai violente evenimente din Univers și sunt atât de strălucitoare încât pentru scurt timp pot întrece în luminozitate galaxii intregi după care se estompează pe parcursul câtorva săptămâni sau chiar luni. Într-o perioadă atât de scurtă o supernovă pot elibera o cantitate de energie egală cu cea emisă de Soarele nostru, pe toată durata vieții lui.

 Prima supernovă observată în acestă galaxie a fost descoperită de astronomii profesioniști folosind un telescop situat în zona deșertică din Chile, din America de Sud. Cea mai recentă descoperire a fost făcută în 2007 de Berto Monard din Africa de Sud, un pasionat de astronomie căruia îi place să „vâneze” astfel de explozii utilizând propriul lui telescop. El este unul din numeroșii amatori care fac asta doar pentru distracție.

Dar cum poți detecta o supernovă? Simplu, fotografiind galaxiile cu ajutorul telescopului și comparându-le apoi cu fotografiile mai vechi. Orice modificare în strălucire a unei arii dintr-o galaxie poate însemna ca o stea a explodat.

 

 

Interesant

Anul trecut o fetiță de 10 ani din Canada, Kathryn Aurora Gray, a devenit cea mai tânără persoană care a descoperit o supernovă. Poti să întreci recordul realizat de Kathryn? Dacă nu ai un telescop poți „vâna” supernove folosind imaginile de pe acest website: www.zooniverse.org/project/supernovae

Notas

Acest Space Scoop este realizat pe baza unui comunicat de presă de la ESO.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

¡Cazadores de supernovas!
¡Cazadores de supernovas!

Printer-friendly

PDF File
977,8 KB