Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Een vriendelijke vampier-ster!
7 de December de 2011

Astronomen hebben de beste foto’s ooit gemaakt van een hele bijzondere ster! Deze grote ster heeft namelijk een groot deel van haar materie verloren aan een soort ‘vampier’-ster! Hierboven zie je plaatjes van deze sterren, terwijl ze om elkaar heen draaien. In het rood zie je de grote ster en in het blauw de vampier-ster. De tijd tussen de foto’s is telkens ongeveer anderhalve maand.

De afstand tussen deze twee sterren is maar iets meer dan de afstand tussen de aarde en onze zon. (Ter vergelijking, de ster die het dichtste bij onze zon staat, is meer dan 870 duizend keer zo ver weg!) Omdat deze sterren zo dicht bij elkaar staan, heeft de vampier-ster al de helft van de massa van de grotere ster opgegeten. 

“We wisten dat deze dubbelster bijzonder was en dat er materiaal van de ene naar de andere ster vloog,” zegt astronoom Henri Boffin. Maar de manier waarop dit gebeurt, is niet zoals de astronomen hadden verwacht.

Deze nieuwe plaatjes laten zien dat de grote ster iets kleiner is dan astronomen eerder dachten. Dat betekent dat deze ster niet groot genoeg is om het gat tussen de twee sterren te vullen. Dit maakt het veel moeilijker om te verklaren hoe de ster haar materiaal aan de kleinere ster is kwijtgeraakt. De vampier-ster kan haar slachtoffer namelijk helemaal niet bereiken!

Astronomen denken nu dat de grote ster haar eigen materiaal vrijwillig afschud, in plaats van dat ze ‘gebeten’ wordt door de vampier-ster. De kleinere ster eet gewoon op wat toevallig voorbij komt – het is dus een vriendelijke vampier!

 

Geinig weetje

Sommige dubbelsterren draaien in minder dan een dag een heel rondje om elkaar heen, terwijl andere hier duizenden jaren over doen! 

Notas

 Deze Space Scoop is gebaseerd op een persbericht van ESO.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

De luz estelar a crepúsculo: ¡una estrella vampiro amistosa!
De luz estelar a crepúsculo: ¡una estrella vampiro amistosa!

Printer-friendly

PDF File
903,2 KB