Yıldızlar farklı renk ve boyutlarda olabilir. Bu yeni görüntü ünlü Kırmızı Dev yıldız Betelgeuse yıldızını gösteriyor. Yıldız görüntüde küçük görünüyor - sadece merkezdeki küçük kırımız bir daire. Ancak Betelgeuse aslında dev gibidir: Eğer Güneş Sistemi'ndeki Güneş'le değiştirseniz, genişliği Jüpiter gezegenine kadar ulaşırdı!
Betelgeuse bir zamanlar ortalama bir yıldızdı, aynı Güneş gibi. Ancak yaşlandı, ve Kırmıız Dev yıldız olana kadar büyüdü. Yıldız şimdi çok büyük olduğu için dış tarafındaki maddeyi tutmakta artık zorlanıyor. Bu madde şimdi uzaya dağılarak yıldızın etrafında bulutsu adı verilen güzel bir gaz ve toz bulutu oluşturdu. Görüntüde, yıldızın etrafındaki puslu kırmızı, mavi ve mor bulut, bulutsudur.
Bulutsu Betelgeuse kadar parlak olmadığı için, gökbilimciler onu görebilmek içn yıldız ışığının bir kısmını engelliyorlar. İşte bu nedenle yıldızın etrafında siyah bir disk bulunuyor - burası bulutsuyu görüntülebilmek için yıldız ışığının teleskopa gelmesinin engellediği bölge. Parlak yıldızın bu fotoğrafı gökbilimciler tarafından farklı zamanlarda alındı ve daha sonra bu görüntüler bir araya getirildi.
Görüntüde görüldüğü üzere bulutsu Betelgeuse etrafında eşit olarak dağılmıyor. Bu, gökbilimcilere yıldızın dış katmanlarının farklı zamanlarda farklı hızlarda yıldızdan koptuğunu anlatıyor. Bu görüntüyü çalışarak, gökbilimciler yıldızın bulutsuyu nasıl oluşturduğu hakkında çok miktarda şey öğreniyorlar.
İlginç Gerçek
Bizim Güneş'imiz de sonunda Betelgeuse gibi bir kırmızı dev yıldız olacak - ancak bu 5,000,000,000 yıl sonra gerçekleşecek!
Información adicional
Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Share: