Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Velika ognjena velikanka!
23 de June de 2011

Zvezde so različnih barv in velikosti. Ta nova slika kaže slavno rdečo orjakinjo z imenom Betelgeza. Zvezda je na sliki videti majhna – samo majhen rdeč krožec na sredini.  A v resnici je Betelgeza orjaška: če bi v našem osončju namesto Sonca postavili to zvezdo, bi se raztezala vse tja do Jupitra!

Nekoč je bila Betelgeza zvezda povprečne velikosti, tako kot Sonce. A ko se je Betelgeza starala, se je napihovala, dokler ni postala rdeča orjakinja. Sedaj je tako velika, da s težavo zadržuje snov v svojih zunanjih plasteh. To snov je odpihnilo v vesolje in nastal je čudovit oblak plina in prahu, ki mu pravimo meglica. Na sliki vidimo meglico kot nejasen rdeč, moder in vijoličen oblak okrog zvezde.

Ker meglica ni tako svetla kot Betelgeza, so astronomi zakrili nekaj zvezdine svetlobe, zato da so lahko posneli meglico. Zato je okrog zvezde črn obroč - tu so astronomi zakrili svetlobo s svetle zvezde preden je vstopila v teleskop, da so lahko fotografirali meglico. Slika svetle zvezde je bila posneta ob drugem času, nato pa so astronomi sestavili obe sliki v eno.

Slika kaže, da se meglica ne razteza enakomerno okrog Betelgeze. To astronomom pove, da so zunanje plasti zvezde pobegnile ob različnih časih in z različnimi hitrostmi. S proučevanjem te slike lahko astronomi izvedo več o tem, kako zvezda ustvari meglico.

Cool dejstvo

Naše Sonce bo postalo rdeča orjakinja, tako kot Betelgeza – a to bo šele čez 5.000.000.000 let!

Información adicional

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

¡Una gigante grande y feroz!
¡Una gigante grande y feroz!

Printer-friendly

PDF File
913,3 KB