Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Çölde Gökbilim
8 de June de 2011

Profesyonel gökbilimciler sahip oldukları güçlü teleskoplar sayesinde Evrenin harika fotoğraflarını çekebilirler. Fakat teleskop edinmekten daha önemlisi, onun kurulacağı gözlem yerleşkesidir.

Teleskopları kullanmak için en iyi yerler bulutların olmadığı açık gökyüzüne sahip yerlerdir. Buraları aynı zamanda gökbilimcilerin ‘ışık kirliliği’ adını verdikleri, şehir ışıklarının geceleyin gökyüzünü görmeyi zorlaştırdığı parıltılarından da uzak yerlerdir. Şehirden uzaklaştığınızda veya kırsal bölgelere gittiğinizde gökyüzünde daha çok yıldız görmenizin nedeni budur, çünkü daha az ışık kirliliği vardır.

Çöller gökyüzünde bulutların çok az olduğu uzak yerlerdir, bu nedenle gökbilimcilerin gökyüzü gözlemi yapmaları için mükemmel koşullara sahiptirler. Güney Amerika’da Şili adı verilen bir ülkede bulunan Atacama çölünde zaten büyük teleskoplardan oluşan bir aile var.

Ve şimdi bu aileye yeni bir üye daha katıldı: 3 metre genişliğinde VST adı verilen yeni bir teleskop. Bu ailedeki her teleskopun farklı bir görevi var. VST gökyüzünden geniş açılı fotoğraflar çekebilmek için inşa edildi, bu sayede kısa sürede geceleyin gökyüzündeki geniş alanların fotoğraflarını çekebiliyor.

Gökbilimcilerin Evrenin nasıl çalıştığı hakkında hala cevaplanacak soruları bulunuyor, bu nedenle dünya genelinde daha birçok teleskop kurma planları var.

İlginç Gerçek

Güney Kutbu’nda Antarktika’da bir teleskop var. Antarktika soğuk bir çöl ve yeryüzündeki en kuru bölge, buradaki bazı bölgelere iki milyon yıldır yağmur yağmıyor.

Información adicional

 Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

¡Astronomía en el desierto!
¡Astronomía en el desierto!

Printer-friendly

PDF File
1,1 MB