Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Satürn, Süper Kalkanlar ve Güneş Fırtınaları
30 de August de 2018, Istanbul

 Her gün, Güneş kendi sistemini saniyede 500 kilometre hızla (bir mermiden 1000 kat daha hızlı!) hareket eden milyonlarca ton yüksek enerjili, yüksek hızlı, süper sıcak partiküllerle bombalıyor.
 Ama endişelenmeye gerek yok, Dünya ve Güneş Sistemindeki çoğu diğer gezegen görünmez bir kalkanla korunuyor, bir gezegeni sarmaya yetecek kadar büyük bir kalkan! Bu kozmik zırha "manyetik alan" deniyor.
 Bir çok yönde, bu süper kalkanlar okulda ya da evde buzdolabında görebileceğiniz mıknatıslar gibi. Manyetik alan bir kutupta (gezegenin Kuzey ya da Güney kutbu) başlayıp diğer kutba kadar sarmalanıyor, bu yüzden kutupta delikleri olan bir simit şekli alıyorlar. 
 Manyetik alanın en önemli rolu Güneş'in bir gezegenin atmosfer ya da yüzeyine zararlı partikülleri üflemesini engellemek. Onun yerine partikülleri kutuplara yönlendiriyor. Burada delikler onların aşağıdaki atmosfere girmesine olanak sağlıyor.
 Sonunda, Güneş Sistemi boyunca milyonlarca kilometre yol aldıktan sonra, Güneş'in partikülleri kelimenin tam anlamıyla parlamaya fırsat buluyor. Dünya'dan "Kuzey Işıkları" dediğimiz ışık gösterileri olarak görülebiliyorlar.
 Bu ışık olayları Dünya'ya özgü değil. Satürn dahil Güneş Sistemi'ndeki bazı diğer gezegenlerde de onlara rastlandı.
 Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen bu fotoğraflar Satürn'ün kendi Kuzey Işıkları'nı gösteriyor. Kuzey Işıkları bir çok renkte meydana gelebilir, bu gezegenin atmosferindeki kimyasallar tarafından belirlenir. Dünya'da ışıklar Güneş'in partikülleri oksijenle çarpışınca yeşil, nitrojenle çarpışınca kırmızı renk alır.
 Satürn'ün atmosferi bizimkinden farklı bir kimyasal içeriğe sahiptir. Yüksek miktarda Hidrojen içerir, bu nedeniyle Kuzey Işıkları insan gözüne görünmez. Ultraviyole (Mor Ötesi) denilen bir ışık şekliyle parlarlar. Neyse ki, Hubble Satürn'iün Kuzey Işıkları'nı görebiliyor ve bunun gibi muhteşem fotoğraflar çekebiliyor.

İlginç Gerçek

Yakın zamanda, bilim insanları atmosferimizde bazen Kuzey Işıkları'nın yanında gerçekleşen yeni bir fenomen keşfettiler. STEVE adı verilen ilginç görüntü, geceleyin gökyüzünde parlak mor ve beyaz renkte ince bir kurdele gibi görünüyor. Şu ana kadar tam olarak ne olduğunu hiç kimse bilmiyor, fakat ismini Orman Çetesi adlı filmden alıyor!

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Saturno, superescudos y tormentas solares
Saturno, superescudos y tormentas solares

Printer-friendly

PDF File
748,8 KB