Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Hvad kalder man en komet uden hale?
9 de May de 2016, Copenhagen

Kometer, asteroider, Solsystemet

Uanset om der er tale om et franskbrød eller en komet, så er det bedst at opbevare dem i fryseren.

Vores solsystem har sin egen fryser kaldet “Oortskyen”. Oortskyen er en kæmpe gruppe af kometer, der befinder sig længere ude end Neptuns kredsløb. Oortskyen befinder sig faktisk så langt fra Solen, at temperaturen her kan falde til minus 250 grader Celcius!

Denne kolde fryser er perfekt til at bevare objekter, der stammer helt tilbage fra solsystemets dannelse - inklusive Manx-kometen.

Til trods for navnet så mener man faktisk, at Manx-kometen er en asteroide. Asteroider er efterladte klippestykker fra dannelsen af Solsystemets klippeplaneter (Merkus, Venus, Mars og Jorden). Manx-kometen blev dannet for 4,5 milliarder år siden, samme tid som Jorden, og blev kort tid efter slynget ud til grænsen af vores solsystem. Flere milliarder år efter blev den tilfældigvis opdaget på dens vej tilbage mod Solen.

For nylig blev Manx-kometen skubbet ud af Oortskyen og ind mod Solen. Det betyder, at Manx-kometen passerer i vores område af Solsystemet hver gang, der er gået 860 år.

Vores solsystem indeholder tusindvis af asteroider, som alle er blevet ‘bagt’ i nærheden af Solen i milliarder af år, fordi Solen er varm. Men takket være Oortskyen - den bedste fryser i Solsystemet - er Manx-kometen stadig bevaret. Det er den første asteroide af sin slags, som vi har observeret, og forhåbentlig kan den give os nye informationer om, hvordan vores hjem i Universet opstod.

Cool Fact

Når kometer kommer tæt på Jorden, smelter Solens varme dele af kometens is, hvilket resulterer i flotte ‘haler’ på tværs af nattehimlen. Manx-kometen er ikke lavet af det samme materiale, som andre kometer, og har derfor ingen hale. Det er derfor, kometen er blevet opkaldt efter en katterace uden hale: den berømte “Manxkat”.

Oversat til dansk af Emil Fosgaard Lund. Redigeret af Christian Eistrup.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

¿Cómo llamarías a un cometa sin cola?
¿Cómo llamarías a un cometa sin cola?

Printer-friendly

PDF File
965,2 KB