Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
Stoffige overblijfselen van het jonge heelal
11 de June de 2014

De radiotelescoop ALMA heeft de stoffigste uithoeken van het heelal doorzocht om de geheimen van de grootste explosies ter wereld te ontrafelen!

Gammaflitsen zijn de helderste ontploffingen in het universum. Ze geven in 10 seconden meer licht dan de Zon in haar hele leven!
 
We zien alleen gammaflitsen in verre sterrenstelsels. Die staan zo ver weg dat het miljarden jaren duurt voordat hun licht ons heeft bereikt. Als we met telescopen naar ze kijken dan zien we ze zoals ze er miljarden jaren geleden uitzagen. Toen was het heelal nog heel jong, maar nu is het heelal al 13,8 miljard jaar oud. 
 
Astronomen denken dat gammaflitsen ontstaan doordat zware sterren ontploffen aan het einde van hun leven. Na deze lichtflitsen volgt meestal een zwakke nagloed, maar soms niet. Dan worden ze 'donkere gammaflitsen' genoemd.
 
Een verklaring voor deze donkere gammaflitsen is dat ze schuil gaan achter een wolk van kosmisch stof die al het licht blokkeert. Sommigen denken dat gammaflitsen worden omringd door een grote hoeveelheid gas waaruit de oorspronkelijke sterren zijn ontstaan.
 
Tot nu toe hadden we geen telescopen die ver genoeg het heelal kunnen inkijken om dit kosmische raadsel op te lossen. Maar nu is er ALMA!
 
Met deze gigantische telescoop hebben astronomen twee sterrenstelsels bestudeerd waarin kort geleden gammaflitsen te zien waren. Voor het eerst hebben ze de omgeving daarvan onderzocht en zijn ze tot de ontdekking gekomen dat de omgeving van deze oude sterrenstelsels opmerkelijk stoffig is!
 

Geinig weetje

Gammaflitsen zijn zo ver weg dat astronomen er bijna geen details in kunnen zien. Een kunstenaar heeft deze geweldige afbeelding gemaakt om ons toch een idee te geven van hoe een gammaflits eruit ziet.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Las reliquias del Universo primitivo son más polvorientas de lo esperado
Las reliquias del Universo primitivo son más polvorientas de lo esperado

Printer-friendly

PDF File
997,2 KB