Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
‘O’, kako veliki bonboni v vesolju!
26 de July de 2012

Ko govorimo o raznolikosti zvezd, ki jih najdemo v vesolju, lahko vesolje primerjamo s prodajalno raznobarvnih vrst bonbonov.

Barva zvezde pove astronomom kolikšna je masa zvezde in kolikšna je temperatura njene površine. Najbolj vroče in najtežje zvezde so modre, najhladnejše in najlažje pa rdeče. (To je ravno obratno kot uporabljamo modro in rdečo barvo za hladno in vroče v vsakdanjem življenju, na primer na vodovodnih pipah in v vremenskih napovedih.)

Zvezde so razvrščene od najbolj vročih do najhladnejših v eno od naslednjih skupin: O, B, A, F, G, K in M. Naše Sonce je nekje v sredini v skupini zvezd tipa G. Kot lahko vidite, črke v tem zaporedju niso razporejene po abecedi. A v angleškem jeziku obstaja preprost trik, kako si ga zapomniti: zapomniti si je treba le frazo “Oh Be A Fine Girl/Guy, Kiss Me”. (Ali lahko sestavite enostaven stavek v vašem jeziku, s katerim bi si lažje zapomnili to zaporedje? Poglejte aktivnost na koncu tega prispevka.)

Nedavno je mednarodna skupina astronomov opazovala 71 zvezd tipa O – te so res veliki ‘bonboni’ v vesoljski prodajalni sladkarij. Iz zgornjega zaporedja sklepamo, da so te zvezde žareče vroče. Do nedavnega so astronomi mislili, da se večina zvezd tipa O nahaja daleč vstran od svojih najbližjih sosed. Nova raziskava pa je pokazala, da imajo 3 od 4 zvezd tipa O  v svoji bližini neko zvezdo. V vsakem tretjem paru takih zvezd sta zvezdi celo tako blizu ena drugi, da se bosta nekoč zlili v eno samo zvezdo! 

Bodite ustvarjalni: Radi bi slišali vaše predloge za enostaven stavek v vašem jeziku, s pomočjo katerega bi si lažje zapomnili vrstni red različnih vrst zvezd, od najbolj vročih do najhladnejših (O, B, A, F, G, K in M). Prosimo, da nam pošljete svoje zamisli na info@unawe.org skupaj z vašim imenom (ali imenom šole, če gre za skupino), starostjo in imenom države.

 

 

Información adicional

 

To je otroška verzija novice ESO Press Release.

Share:

More news
14 September 2020
10 September 2020
3 September 2020

Fotografías

Las "O", los grandes caramelos del Universo
Las "O", los grandes caramelos del Universo

Printer-friendly

PDF File
764,8 KB