Dünya'nın diğer ucuna, ortam koşullarının alışık olduğunuzdan farklı olduğu bir yere taşındığınızı hayal edin. Şimdi bundan daha büyük bir taşınmayı düşünün: Şayet Dünya gökadamızın başka bir kısmına taşınsaydı ne olurdu?
Gökadamız Samanyolu'nun şekli bir girdap gibidir: merkezi etrafında gökbilimcilerin gökadanın kolları dedikleri, sarmal yıldız bantları vardır. (Gökadamızın neye benzediğini görmek için, buraya tıklayın.) Biz Samanyolu'nun dış kısımlarında yaşıyoruz, sarmal kollarından birinde. Burası gökadanın sakin yerlerinden, Güneş'e yakın yıldızlar oldukça uzakta.
Samanyolu'nun küçük merkezi çoğu yıldız orada olduğundan çok daha kalabalık bir yer. VISTA adlı bir teleskopla çekilen bu yeni görüntü bu kalabalık merkezin küçük bir kısmını gösteriyor. Gökadanın bu kısmı o kadar kalabalık ki, eğer buraya taşınsaydık, geceleyin gökyüzü muhteşem olurdu: gökyüzündeki yıldızlar sayesinde geceleyin kitap okurken ışığı yakmaya bile gerek kalmazdı!
Açıkça toparlanıp Samanyolu'nun merkezine taşınmak imkansız. Ancak VISTA gibi güçlü teleskoplar sayesinde, gökbilimciler bu kadar uzaktan bile güzelliğini seyredebiliyor.
İlginç Gerçek
Samanyolu sadece bir girdapa benzemiyor - aynı zamanda dönen birine de! Gökadamızın bir turunu atması 200 milyon yıl alıyor!
Información adicional
Uzay Gazetesi'nin bu sayısı ESO Basın Bülteni kaynak alınarak hazırlanmıştır.
Share: