Siguenos
iBookstore
Android app on Google Play
Like Us
Un programa de
¡Socorro! ¡Estoy atrapada!
1 de October de 2020
Imagina estar atrapada en una enorme tela de araña, mucho mayor que la Vía Láctea. Y, lo que da más miedo todavía, que haya un agujero negro en el dentro de esta telaraña. ¡Esta es la tremenda realidad a la que se enfrenta un grupo de galaxias recién descubiertas!

Space Scoop (Dutch)

Here you can read the latest Space Scoop, our astronomy news service for children aged 8 and above. The idea behind Space Scoop is to change the way science is often perceived by young children, as outdated and dull subjects. By sharing exciting new astronomical discoveries with them, we inspire children to develop an interest in science and technology. Space Scoop makes a wonderful tool that can be used in the classroom to teach and discuss the latest astronomy news. 

Space Scoop is available in the following languages:

Inglés, Dutch, Italian, German, Spanish, Polish, Albanian, Arabic, Bengali, Bulgarian, Chinese, Czech, Danish, Farsi, French, Greek, Gujarati, Hebrew, Hindi, Hungarian, Icelandic, Indonesian, Japanese, Korean, Maltese, Norwegian, Portuguese, K’iche’, Romanian, Russian, Sinhalese, Slovenian, Swahili, Tamil, Tetum, Turkish, Tz’utujil, Ukrainian, Vietnamese, Welsh

Een Bijzonder Familieportret
22 de July de 2020: Hoewel beelden van het heelal eigenlijk altijd wel mooi en indrukwekkend zijn om te zien, zijn sommige afbeelding nog specialer, omdat ze iets voor de allereerste keer laten zien.
Op zoek naar supervlammen
14 de July de 2020: Heb je ooit van een zonnevlam gehoord? Dat is een plotselinge, gigantische explosie aan het oppervlak van een ster, waarbij miljarden deeltjes de ruimte in worden geblazen.

Een nieuwe telescoop in Okayama (Japan) heeft een superversie van zo’n zonnevlam waargenomen bij een ster in het sterrenbeeld Leeuw. Deze waarneming helpt sterrenkundigen beter begrijpen hoe zulke “supervlammen” van onze eigen Zon het leven en de technologie op Aarde zouden kunnen bedreigen.
Een mozaïek van vuurwerk
2 de July de 2020: Wanneer je een puzzel maakt, dan zie je pas het volledige plaatje wanneer alle stukjes gelegd zijn. Zo werkt het ook vaak binnen de sterrenkunde: om een compleet beeld te krijgen van een object in de ruimte, bestuderen sterrenkundigen het in meerdere soorten licht en met verschillende instrumenten.
Poef! Een kosmische verdwijntruc
30 de June de 2020: Net zoals een goochelaar zijn show eindigt met een magische verdwijntruc, is een gigantische ster plotseling uit het zicht verdwenen!
Een verhaal over twee schoonheden
18 de June de 2020: De ruimtetelescoop Hubble heeft twee planetaire nevels fraai gefotografeerd. Het resultaat is hierboven te zien. Links zie je de nevel genaamd NGC 6302, die - ondanks dat hij een beetje op een vlinder lijkt - ook wel de Kevernevel wordt genoemd. De nevel aan de rechterkant, die qua vorm wel wat weg heeft van een kussen, heeft als officiële naam NGC 7027.
Een geweldig zicht op gigantische ster
16 de June de 2020: Niet alleen planeten zoals de Aarde hebben een atmosfeer, maar sterren hebben er ook een! Om zulke “steratmosferen” beter te begrijpen, heeft een team van sterrenkundigen de atmosfeer van een gigantische ster met ongekende precisie in kaart gebracht.
Hoe voer je een galactisch monster?
4 de June de 2020: Bijna elk sterrenstelsel - inclusief onze eigen Melkweg - heeft een superzwaar zwart gat in zijn centrum staan. Het woord ‘superzwaar’ staat niet voor niks in die naam, want dit zijn de grootste en zwaarste zwarte gaten die we kennen. Ondanks dat er veel superzware zwarte gaten voorkomen in het heelal, weten wetenschappers nog steeds niet precies hoe ze ontstaan of waar ze vandaan komen. Een team van onderzoekers lijkt dit mysterie nu iets beter te snappen - door het zwarte gat een nieuw dieet voor te schotelen.
Kosmische Paleontologie
3 de June de 2020: Wanneer paleontologen het eerste leven op Aarde willen bestuderen, dan gaan ze op zoek naar overblijfselen van dieren en planten (fossielen) in heel oud gesteente. De fossielen van bepaalde dieren en planten worden namelijk gevonden in gesteenten afkomstig uit de tijd waarin deze dieren en planten leefden. Op een vergelijkbare manier bestuderen sterrenkundigen de eerste sterren: door ze te zoeken in sterrenstelsels die erg ver van ons vandaan staan.
Verraderlijke Stellaire Omstandigheden
1 de June de 2020: Net als op Aarde, kunnen ook op sterren extreme weersomstandigheden voorkomen! Maar op sommige hemellichamen kan het weer zo onstuimig en verraderlijk worden, dat je je daar nauwelijks nog iets bij voor kunt stellen. Met telescopen van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht hebben sterrenkundigen nu wel heel vreemde weersomstandigheden gevonden binnen een groepje kleine, heldere sterren.
Een kronkelige kwestie
20 de May de 2020: Er zijn al duizenden exoplaneten ontdekt, maar toch weten we maar weinig over hoe deze ontstaan. Wat we wel weten, is dat planeten worden geboren in stofschijven rond jonge sterren, wanneer koud gas en stof samenklontert. Door deze “kraamkamers” van planeten goed te bestuderen, hopen astronomen erachter te komen hoe de vorming van planeten precies werkt. Toch hebben ze nog nooit de daadwerkelijke geboorte van een “baby-planeet” gezien. Tot nu!
Een Stellaire Wals
6 de May de 2020: In een nabij stersysteem voeren drie objecten een unieke dans uit: twee sterren walsen met een zwart gat. Dit is ook nog eens het dichtst bij de Aarde staande zwarte gat dat we kennen!
Fijne verjaardag, Hubble!
24 de April de 2020:
Kosmische botsingen
20 de April de 2020: Aangezien de ruimte ontzettend groot is, komt het niet vaak voor dat objecten daar tegen elkaar botsen. Het is nog zeldzamer om zulke kosmische botsingen waar te nemen. Toch is dat een team van sterrenkundigen misschien wel gelukt!
Zwart gat toont zijn kracht
9 de April de 2020: Sterrenkundigen hebben een extreem krachtig en helder object waargenomen in groter detail dan ooit tevoren.
Een mysterieus geometrisch raadsel
3 de April de 2020: Stel je voor dat je op de planeet Tatooine uit Star Wars staat. Boven je hoofd zie je twee zonnen aan de hemel staan...
Een Zwaar Geval
23 de October de 2019:
Een Antieke Schatkamer van Sterrenstelsels
10 de October de 2019:
Een ring in de schaduw
5 de September de 2019: In je kast of onder je bed zul je geen monsters vinden, maar in de ruimte bestaan er wel echte monsters. Voor het eerst hebben sterrenkundigen een foto gemaakt van de boeman van het Universum: een zwart gat.
Bosbranden voorspellen vanuit de ruimte
7 de September de 2018:
Mysterieus deeltje komt van een bijzonder sterrenstelsel
26 de July de 2018:
  1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ... | 18 Siguiente »
Mostrando 1 hasta 20 de 353